Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - Šta smo mi vratili EU od namirnica

Zbog neispunjavanja propisanih standarda kvaliteta i bezbednosti mnoge proizvode iz Evropske unije na srpskim granicama sačeka “rampa”.

Zabrana stupa iz istih razloga kao što je nedavno sa tržišta EU povučena štrudla sa smokvama srpskog proizvođača “Žitoprerada DM”.

Među proizvodima za koja su prošle i ove godine doneta rešenja o zabrani uvoza zbog neusaglašenosti sa Zakonom o bezbednosti hrane i pratećim propisima bili su biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, marinirani ren iz Austrije, biljna mast iz Nemačke i zamrznuti spanać iz Poljske, saopšteno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Srbija je sa tržišta EU vratila i biljni čaj iz Poljske, mlevena začinska paprika iz Španije, marinirani ren iz Austrije, biljna mast iz Nemačke i zamrznuti spanać iz Poljske, saopšteno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede. U Srbiju nisu “ušli” ni zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, tartar sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, pečeno zrno soje iz Nemačke, desert rum-pločice iz Hrvatske, voćni nektar iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije.

U Srbiju nisu “ušli” ni zamrznuta paprika i namaz srodan majonezu iz Češke, tartar sos iz Belgije, čili u prahu iz Holandije, pečeno zrno soje iz Nemačke, desert rum-pločice iz Hrvatske, voćni nektar iz Slovenije, kakao prah iz Austrije i Holandije i sojina sačma iz Italije.

Razlozi za zabranu uvoza bili su povišena vlaga i nečistoće, povišen sadržaj pepela, kadmijuma, masti, mikroorganizama, strane primese, istekao rok upotrebe, manje voćnog udela i prisustvo nedozvoljenog konzervansa, prisustvo salmonele…

Inspekcijske službe Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede kontrolišu svaku pošiljku hrane biljnog i mešovitog porekla za koju je podnet zahtev za uvoz i u slučaju kada se uzme službeni uzorak on se šalje na ispitivanje u akreditovane laboratorije, objasnili su u Ministarstvu.

Uzorak se ispituje na osnovne parametre bezbednosti, zavisno od vrste hrane (sirovine, poluproizvod i gotovi proizvodi-gotova hrana). Ispituje se kvalitet, prisustvo pesticida, teških metala, mikotoksina, rade se mikrobiološka ispitivanja, kao i ispitivanje prisustva sulfonamida, antibiotika, polihlorovanih bifenila…

Pored toga, ispituje se i prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), radioaktivnost, prisustvo transmasnih kiselina…

U Ministarstvu poljoprivrede podsetili su da su dva ista proizvoda proizvođača “Žitoprerada DM” dobijena od istih sirovina uzorkovani i kontrolisani u dve laboratorije u EU – u jednoj laboratoriji rezultat analize je pokazao 11 mikrograma, a u drugoj 15 mikrograma ohratoksina po kilogramu.

“Naš Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama mikotoksina u hrani je u potpunosti usaglašen sa evropskim pravilnikom. Maksimalna dozvoljena količina u proizvodima dobijenim od neprerađenih cerealija, kao i prerađenim proizvodima od cerealija i cerealijama za neposrednu ishranu ljudi je tri mikrograma po kilogramu”, precizirali su oni.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u ponedeljak da su sa tržišta povučene proizvedene serije štrudle sa smokvama proizvođača “Žitoprerada DM” iz Novog Bečeja, na koje se odnosila notifikacija Sistema brzog uzbunjivanja o bezbednosti hrane (RASFF) zbog povećanog nivoa ohratoksina A.

Notifikacija RASFF-a stigla je iz Slovenije o nivou iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti ohratoksina A u proizvodu pomenutog proizvođača. Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije je, po prijemu ove notifikacije, obavila kontrolu proizvođača “Žitoprerada DM”.

Konstatovano je da proizvođač nema sledljivost, niti uspostavljen sistem bezbednosti po principima HCCP-a i zabranjen je dalji promet pomenutog proizvoda.

NazadSve vesti


17308960