Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - Industrija ulja po propisima EU

U redovnoj prošlogodišnjoj kontroli industrije ulja nije bilo bitnijih neuslaglašenosti, što znači da se ova industrija prilagodila zahtevima sistema bezbednosti hrane i da ide ukorak sa pravilnicima EU.

Zakonska regulativa u oblasti bezbednosti hrane, problematika vezana za službene kontrole poljoprivredne inspekcije i deklarisanje proizvoda kao i obaveznost upošljavanja tehnologa prema Pravilniku o bližim uslovima za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda biljnog proekla, bili su tema rasprave na sednici Grupacije proizvođača biljnih ulja Udruženja za poljoproprivredu prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS, održanoj u novosadskom Instititu za ratarstvo i povrtarstvo.

Govoreći o ovim temema, Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije, proizvođače je obavestio o sprovođenju održivog sistema bezbednosti hrane. On je naglasio da u redovnoj službenoj kontroli, što se tiče industrije ulja u prošloj godini nije bilo bitnijih neuslaglašenosti. To znači, naglasio je on, da se industrija ulja prilagodila zahtevima sistema bezbednosti hrane i da ide ukorak sa legislativom EU.

„Što se tiče hrane, krajem prošle godine donet je Pravilnik o dekalrisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji je usklađen sa načinom deklarisanja u Evropskoj uniji. Taj pravilnik naša industrija uspešno primenjuje. Inače, proizvođači su povodom ovog Pravilnika imali primedbu na obavezno obeležavanje proizvođača na artiklima koji se proizvode pod određenom robnom markom. Ovakvo okypljanje privrednika u grupacije u okviru Privredne komore Srbije, veoma je važno, jer to je put da se sa nadležnim ministarstvima ostvari komunikacija i postignu željeni ciljevi privrede”, rekao je Vujović.

U raspravi, proizvođači hladno ceđenih biljnih ulja i masti, koje predvodi predsednik Grupacije Branislav Panić, ukazali su na problem obaveznog zapošljavanja tehnologa u proizvodnji i predložili da se iznađe slično rešenje kao što je upravljanje proizvodnjom kod proizvođača rakije, koji su svoje propise već prilagodili propisima Evropske unije.

Samostalni savetnik za preradu biljnih proizvoda i duvana u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Saška Biorčević, ukazala je na dobru saradnju nacionalne asocijacije privrede sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, dok je dr Vladimir Miklič, ekspert u ovoj naučnoj ustanovi, naglasio da je potrebno organizovanje u okviru komorskog sistema.

NazadSve vesti


16397155