Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - EU tuži Rusiju zbog svinjetine!

Evropska unija pokrenula je danas postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv Rusije koja je krajem januara zabranila uvoz svinjskog mesa iz EU, saopšteno je u Ženevi.

Rusija je uvela tu zabranu nakon što su otkrivena četiri izolovana slučaja afričke svinjske kuge u Litvaniji i Poljskoj na granici sa Belorusijom. “Ruska zabrana evropske svinjetine potpuno je neproporcionalna i u suprotnosti sa pravilima STO”, izjavio je evropski komesar za trgovinu Karel de Guht.

On je dodao da će “Evropa braniti svoje proizvođače svinjetine i u tom smislu nema drugog izbora nego da pokrene postupak pred STO”. Evropski komesar za zdravlje Tonio Borg rekao je da Rusija ne prihvata predlog EU da se zabrani izvoz svinja samo iz onog područja u kojem su zabeleženi slučajevi afričke svinjske kuge.

“Rusija kaže da je to reakcija na otkriće svinjske kuge u Litvaniji i Poljskoj, ali to je endemska bolest u Rusiji, ne kod nas. Kod nas su zabeleženi slučajevi u pograničnim zonama, jer ta bolest postoji u Rusiji”, rekao je Borg.

Rusija uvozi četvrtinu izvoza svinja, svinjskog mesa i prerađevina iz EU, u vrednosti od 1,4 milijarde evra godišnje. Glavni proizvođači su Holandija, Nemačka i Danska. Prema pravilima STO-a, nakon podnošenja prijave počinju konsultacije koje mogu da traju 60 dana. Ako se u tom roku ne pronađe rešenje, prelazi se u sledeću fazu i slučaj ide pred arbitražni sud.

NazadSve vesti


17311513