Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

15.04.2014. - Biće eksploatacije uljnih škriljaca

Jug Srbije sigurno obiluje nemetalima, a finansijski obrt nemetalima u svetu sada je četiri puta veći od finansijskog obrta metalima, rekao je danas sekretar resornog odbora za rudnike i industriju nemetala Regionalne privredne komore u Nišu Slobodan Milosavljević govoreći o razvojnim šansama tog dela Srbije.

Aleksinački kraj je bogat uljnim škriljcima, Zaplanje kalcitom, Stara planina kvalitetnim granitom, Kopaonik bazaltom, fosfata ima u bosilegradskom kraju, navodi Milosavljević komentarišući najave da će prioritet Srbije u narednom periodu biti eksploatacija uljnih škriljaca u aleksinačkom kraju izdavanjem koncesija, što je rekla i ministarka Zorana Mihajlović.

"Stranci su oprezni, oni najpre žele istraživačka prava kako bi bili sigurni u obim rezervi, nisu dovoljne samo procene", kazao je Milosavljević za Tanjug govoreći o rezervama uljnih škriljaca u aleksinačkom kraju.

Lično se ne izjašnjava o procenama da se rezerve uljnih škriljaca kreću oko dve milijardi tona iz kojih bi moglo da se dobije oko 180 miliona tona nafte.

Srbija godišnje preradi i potroši, prema ranije objavljenim podacima, oko četiri miliona tona nafte.

"Što se tiče istraživanja uljnih škriljaca, prva datiraju od pre nekoliko decenija, tada je nafta bila jeftina i eksploatacija uljnih škriljaca u naftu bila je iluzorna" podseća on. Sada, kada nafta poskupljuje, sigurno je da se mnogi interesuju, ali su oni još uvek u zoni istraživačkih prava, napominje Milosavljević.

"Ako me pitate, da li će biti eksploatacije, biće je. Kada, uskoro, ali uskoro ne znači i brzo, eksploatacija uljnih škriljaca nije naivna stvar", navodi Milosavljević, koji ima bogato iskustvo privrednika.

On ukazuje da dolazi vreme pozitivnih efekata eksploatacije uljnih škriljaca, ali i da ta eksploatacija zahteva ispunjavanje svih zahteva i standarda zaštite životne sredine.

Milosavljević ukazuje da ono što je šansa aleksinačkog kraja sa uljnim škriljcima, to je Zaplanja sa eksploatacijom kalcita.

Ranija istraživanja pokazala su da se samo u jednoj žici u gadzinhanskom kraju nalaze rezerve od pola milijarde američkih dolara, navodi Milosavljević koji citira rezultate istraživanja koje je radio Institut za nemetale i prof. dr Siniša Milošević.

Kvalitet našeg granita priznaju i Italijani, napominje Milosavljević i ukazuje još jednom da su nemetali šansa u budućnosti i da će za 100 godina eksploatacija metala biti neisplativa.

"Ne pitajte me kako će struja moći da prođe kroz nemetal, nekada nismo ni mogli da pomislimo da će keramički nož biti bolji od čeličnog", navodi Milosavljević.

Srbija ima kadrove, ali nema sredstva za eksploataciju, a prodaju prava na eksploataciju treba odložiti do trenutka definisanja šta tačno prodajemo, smatra Milosavljević.

Da bi se otpočelo sa eksploatacijom, treba obezbediti infrastrukturu, ponuditi strancima da preradu rade ovde, da ne izvozimo samo sirovinu, dodaje on.

NazadSve vesti


17308909