Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.04.2014. - U oblasti ekologije 40.000 u sivom

Beograd -- Više od 40.000 ljudi u Srbiji radi u sivoj zoni u oblasti zaštite životne sredine, što državi odnosi oko 30 miliona evra godišnje.

Po formiranju nove vlade biće formirane sakupljačke zadruge da bi se taj posao obavljao u zakonskim okvirima, izjavio je danas državni skeretar u Ministarstvu energetike, Dejan Novaković.

On je, u pauzi prve regionalne konferencije "Civilno društvo u jugoistočnoj Evropi, u oblasti zaštite životne sredine" na Tari, rekao novinarima da ministarstvo trenutno pravi poseban plan kako da one koji trenutno rade u sivoj zoni "utera u zakonski okvir". "Promenama u oblasti upravljanja otpadom biće formirane sakupljačke zadruge, za šta postoji zakonski okvir, gde ćemo već u prvoj godini moći da zaposlimo 10.000 ljudi", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, sakupljačke zadruge će moći da počnu da funckionišu već po formiranju nove vlade. Predstavnici Ministarstva energetike su o tome, kako je naveo, razgovarali sa Međunarodnom organizacijom rada od čijih su predstavnika dobili podršku za spovođenje projekta. Sada se čeka formiranje nove vlade za realizovanje projekta, a reč je o veoma jednostavnom rešenju, rekao je Novaković. Dodao je da je, s obzirom na intenzivno donošenje novih zakona i politika u oblasti zaštite životne sredine, uključivanje javnosti i civilnog sektora u taj proces ključno za njihovu adekvatnu primenu. Novaković je podsetio da postoji saradnja sa civilnim sektorom kada je u pitanju pregovarački proces za članstvo u EU, i to u pregovaračkim poglavljima 27 i 15 koja se odnose na životnu sredinu, odnosno energetiku. Na konferenciji na Tari učestvuje više od 150 učesnika iz osam zemalja, a na njoj će tokom dana biti predstavljeni rezutati projekata ostvarenih kroz finansijsku podršku u vrednosti od oko 480.000 evra. Na skupu je najavljen i novi poziv za učešće nevladinih organizacija u projektima, koji će biti raspisan do kraja meseca.

U saradnji sa nevladinim organizacijama organizovane su brojne konfenrecije, a one su između

sebe izabrale četiri noseće organizacije koje će sarađivati sa ministarstvom, koje će biti

uključeno u pregovaračke grupe. On je podsetio da je regionalni centar za životnu sredinu za

Centralnu i Istočnu Evropu (REC), do sada u Srbiju investirao 36 miliona evra za različie

projekte i da zahvaljujući saradnji sa tim centrom, u koji je uključena 41 država, Srbija može da

utiče na sprovođenje politike zaštite žiovotne sredine i unapređenje saradnje, kao i "prelazak sa

socijalne na zelenu ekonomiju".

NazadSve vesti


17617051