Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.04.2014. - Svrljiški poljoprivrednici ugovorili izvoz jagnjadi u Izrael

Predstavnici kompanije “Gaia Com” koja se bavi izvozom stoke zainteresovani su za otkup autohtone rase ovaca sa svrljiških pašnjaka, odnosno tovne jagnjadi, rečeno je na sastanku predsednika opštine Milije Miletića i direktora kompanije Rafaela Shahara iz Izraela, prenosi sajt opštine Svrljig. Iz Svriljiga bi se izvozili jaganjci od 20 do 35 kg. Na ovom projektu zajedno rade Opština i novoosnovana Zemljoradnička zadruga “Svrljižanka”.

- Svrljiška pramenka i druge rase biće plasirane za početak na izraelsko tržište, a potom i na tržišta širom Evrope – rekao je Miletić, dodajući da je to veliki podsticaj za razvoj stočarstva ovog kraja.

On je naglasio da će prioritet biti dogovor oko najbolje cene u korist poljoprivrednika. Šef opštinskog Odseka za privredu, Vlada Krstić, kazao je da će saradnja sa Izraelom biti veliki pomak u stočarstvu Svrljiga.

- Svrljig je jedan od značajnijih ovčarskih krajeva u jugoistočnom delu zemlje. Po zadnjem popisu, naša opština raspolaže fondom od 12.000 ovaca, što bi značilo uzgoj od oko 15.000 jagnjadi godišnje – kaže Krstić.

Srbija je jedna od četiri zemlje u svetu koja ima potpisan protokol o saradnji za izvoz žive stoke u Izrael, a brend svrljiške ovce i kvalitet mlečnih proizvoda u potpunosti je privukao stranog izvozinka.

- Sve će biti oganizovano kako bi uzgajivači mogli da kolektivno isporučuju stoku, a mi ćemo za to obezbediti fer cenu – kaže Shahar.

Sastanku sa najvećim odgajivačima jagnjadi iz Svrljiga i predstavnicima iz Izraela, pored predsednika opštine prisustvovali su direktor ZZ “Svrljižanka” Marko Mladenović, predstavnica Agro servisa Maja Mladenović, direktor poljoprivredne savetodavne stručne službe Dragan Filipović i ovčari iz Babušnice i Bele Palanke.

NazadSve vesti


17617037