Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

27.03.2014. - Za zaštitu bilja namenjeno 2,5 miliona evra

U Srbiji je počela realizacija tvining projekta za zaštitu bilja ukupne vrednosti 2,5 miliona evra, a njegov cilj je unapređenje zaštite zdravlja ljudi i životne sredine od mogućih rizika povezanih sa primenom pesticida.

Projekat će trajati 24 meseca i podrazumevaće implementaciju održive primene sredstava za zaštitu bilja i uspostavljanje sistema redovne tehničke inspekcije uređaja za primenu pesticida, saopštili su danas predstavnici srpske i italijanske vlade i Delegacije EU u Srbiji.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ferenc Bagi izjavio je da je Vlada Srbije snažno posvećena evropskim integracijama, koje predviđaju i potpunu harmonizaciju domaćih sa evropskim propisima u oblasti zaštite bilja.

On je rekao da poljoprivredni proizvođači i ostale zainteresovane strane treba da uvide značaj realizacije ovakvih projekata, jer se tako mogu aktivirati potencijali, u značajnoj meri podići domaća poljoprivreda i tako pripremiti za konkurenciju na zajedničkom tržištu EU.

Bagi je rekao da projekat finansira EU preko Delegacije EU u Srbiji, iz pretpristupnih fondova.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Endru Hedi podsetio je da EU već tradicionalno pruža finansijsku podršku projektima srpskog Ministarstva poljoprivrede koji se odnose na zaštitu bilja, veterinarstvo, vino, unapređenje laboratorijskih službi, ruralni razvoj.

On je naveo da je kontrola upotrebe pesticida veoma važna, jer njihovo neadekvatno korišćenje donosi velike i dugoročne ekološke posledice i finansijske gubitke.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco kazao je da je poljoprivreda ključni sektor u srpskoj ekonomiji, napomenuvši da je italijanska vlada već podržala projekat vezan za proizvodnju vina u Srbiji.

"Podržavamo ovaj projekat za zaštitu bilja kao deo harmonizacije propisa na putu pridruživanja Srbije EU", naveo je Manco i najavio dalju podršku italijanske vlade, ali i privrednika srpskoj ekonomiji.

NazadSve vesti


17381081