Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

27.03.2014. - Pesticidi se kontrolišu, hrana u Srbiji je bezbedna

„U Srbiji je hrana koja se tretira pesticidima bezbedna, a njihov sastav se kontroliše u skladu sa domaćim propisima koji će uskoro biti usklađeni sa onima u Evropskoj uniji“, izjavila je načelnica Odeljenja za zaštitu i ishranu bilja Ministarstva poljoprivrede Snežana Savčić Petrić.

Ona je demantovala navode predstavnika Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji Siniše Ilinčića koji je pre dva dana izjavio da se u Srbiji 70 odsto hrane prska pesticidima za koje se ne zna kakve toksikološke posledice imaju po okolinu i zdravlje ljudi, a kao razlog je naveo to što je dozvoljena registracija pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije.

"Od 2007. godine u Srbiji nismo imali nijednu pošiljku hrane koja je vraćena iz izvoza zbog ostataka pesticida u hrani", rekla je Savčić Petrić pred početak skupa na kome je predstavljen tvining projekat Evropske Unije posvećen unapređenju zaštite bilja u Srbiji.

Ona je istakla da proizvođače pesticida kontroliše fitosanitarna inspekcija i da su poljoprivredni proizvođači i distributeri pesticida "uvek pod kontrolom".

„Intenzivno se radi na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa onim u EU“, objasnila je Savčić Petrić i dodala da će odmah nakon konstutuisanja nove vlade biti usvojene izmene Zakon o sredstvima za zaštitu bilja.

Savčić Petrić je ukazala da se izmene zakona odnose upravo na organizaciju celokupnog sistema registracije i kontrole sredstava za zaštitu bilja, i na održivu primenu pesticida, koja je kako je dodala, osnova za proizvodnju bezbedne hrane.

NazadSve vesti


13117216