Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

25.03.2014. - Raste cena pšenice zbog Ukrajine

Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove sedmice je bio četiri puta manji nego prosle sedmice i iznosio je 798 tona, saopstila je danas ta poljoprivredna berza.

Kako se navodi, vrednost tog prometa je bila 18.34 miliona dinara, što je za 70,4 odsto manje od vrednosti prometa u prethodnoj nedelji.

Ističe se da je u trgovini na Produktnoj berzi cena kukuruza u ovoj sedmici i dalje bila u porastu i navodi da je da žitarica na novom sezonskom maksimumu koji od 21. marta iznosi 17,90 dinara za kilogram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Prosečna nedeljna cena trgovanja iznosila 17,7 dinara za kilogram što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 3,05 odsto, navode stručnjaci Produktne berze..

Cene pšenice na novosadskoj Produktnoj berzi je ove sedmice bila 20 dinara za kilogram, bez PDV, što je prost od 3,05 odsto. Primarni uticaj na rast te žitarice, kako se navodi, ima jedan manje "tržišni" faktor, a to je politička kriza u Ukrajini, trećem najvećem svetskom izvozniku kukuruza i šestom izvozniku pšenice.

Posle februarskog pada, cena soje se protekle nedelje oporavila i u porastu je je u odnosu na poslednje zabeleženo trgovanje od 5,15 odsto. Prosečna cena je bila 57,75 dinara za kilogram, bez PDV.

U evidenciju berzanske trgovine protekle nedelje usao je i podatak o trgovini suncokretove sacme sa 33 odsto proteina i to po ceni od 22,5 dinara za kilogram, bez PDV), što je 0,9 odsto više u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Berzanski indeks "prodeks" (PRODEX) se na kraju ove radne nedelje zaustavio na od 220,42 indeksnih poena, sto je 1,7 indeksnih poena više nego prošlog petka.

NazadSve vesti


17322845