Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.03.2014. - Izgradnja novog ski centra na Goliji od značaja za razvoj opština na Jugozapadu Srbije

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i v.d. direktor JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić potpisali su danas Memorandum o razumevanju, koji za cilj ima izgradnju novog skijališta na planini Golija.

Ministar je naglasio da će izgradnja novog ski centra na Goliji imati veliki značaj za lokalni ekonomski i ravnomerni regionalni razvoj, jer se ova planina proteže na teritorijama četiri opštine - Ivanjice, Novog Pazara, Raške i Sjenice. Ove opštine su, prema stepenu razvijenosti, svrstane u grupe nedovoljno razvijenih opština, pa je ulaganje u iskorišćenje turističkih i prirodnih potencijala ove planine, za njih šansa za razvoj.

Mirović je, posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije, rekao da je danas potpisan prvi inicijalni akt za izgradnju novog ski centar Golija, navodeći da će u naredne tri godine biti pripremljena planska dokumentacija, finansijski i tehnički elementi za izgradnju infrastrukture.

Ministar je ukazao da trasa autopouta od Požege do Boljara prolazi na samo devet kilometara od budućeg skijališta što će dodtno doprineti njegovom razvoju.

Ministar je naglasio da je interes, namera i cilj države da se ovo područje planski razvija i da se izgradnja objekata i infrastrukture stavi u kontrolisane zakonske okvire kako bi se izbegla divlja gradnja i obezbedila zaštita planine.

Ukupni potencijalni kapacitet ski centra je oko 17.000 skijaša, dok će, nakon realizacije prve faze, u okviru koje će, kako je procenjeno, biti uloženo oko 19 miliona evra, kapacitet skijališta biti 2.500 skijaša na sat, rekao je LJevnaić.

On je naglasio da je u prvoj fazi planirana izgradnja šestosedne žičare, ski staze u dužini od oko devet kilometara, sistem za veštačko osnežavanje, akumulacija za vodu, hangar za specijalnu mehanizaciju, pristupni put do ski centra, parking, elektroenergetska infrastruktura, restoran.

Mirović je podsetio da je turizam je jedna od retkih grana privrede u Srbiji, koja uprkos ekonomskoj krizi, beleži rast. U 2013. godini je, prema podacima Narodne banke Srbije, ostvaren istorijski rezultat srpskog turizma, više od jedne milijarde dolara deviznog priliva.

NazadSve vesti


17311508