Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.03.2014. - Pojačati sistem javnih skladišta

„Država će odgovarajućim stimulativnim merama podržati jačanje sistema javnih skladišta, kako bi poljoprivrednici mogli da uskladište znatno više robe i tako sačekaju veću cenu na tržištu“, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na predstavljanju projekta “Zdrava ekonomija”, na kojem zajedno učestvuju Kompenzacioni fond , EBRD, FAO i resorno ministarstvo.

"Sistem javnih skladišta u Srbiji mora da bude na višem nivou, odnosno, da ih bude znatno više nego sada, kako bi poljoprivrednici mogli da ostave na sigurnom svoje proizvode, i da sačekaju veću cenu na tržištu", izjavio je ministar poljoprivrede.

Najavljujući podršku Ministarstva kompenzacionom fondu Srbije u akciji na jačanju sistema javnih skladišta, ministar Glamočić je podsetio da je takvih kapaciteta u našoj zemlji sada svega 16 što je nedovoljno za potrebe naših poljoprivrednika.

U Srbiji je evidentirano oko 400 silosa, sa ukupnim kapacitetom oko četiri miliona tona, ali samo 86 ima tehničke uslove, da bi ubuduće mogli da uđu u sistem javnih skladišta. Ministar Glamočić je naglasio da je srpskoj poljoprivredi neophodno oko 10 miliona tona skladišnog prostora i dodao da od kompenzacionog fonda očekuje, da u predstojećem periodu, bude oformljeno još najmanje 10 javnih skladišta.

"Mi moramo da oživimo tu ideju, da proširimo broj javnih skladišta, da ih unapredimo, i da naše poljoprivrednike dodatno stimulišemo da ostavljaju u njih svoju robu“, istakao je ministar poljoprivrede i dodao da je to dobrobit ne samo za proizvođače, nego i za državu.

Poslednje inspekcijske kontrole pokazale su da nije bilo ni jedne zamerke na rad javnih skladišta, naglasio je ministar Glamočić i istakao da će ranije najavljeni povoljni krediti za poljoprivrednike početi da se odobravaju ovih dana što će proizvođačima omogućiti da kupe deo opreme, ali i da izgrade manja skladišta.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Srbiji Miloš Milovanović, istakao je da sistem javnih skladišta može da bude u doglednom periodu znatno unapređen što će biti od velike koristi ne samo za poljoprivrednike, nego i za skladištare.

Zamenica direktora Kompenzacionog fonda Tatjana Đukanović najavila je da će ovih dana, u okviru projekta "Zdrava ekonomija", biti priređen karavan u 20 lokalnih samouprava širom Srbije na kojem će biti predstavljen sistem javnih skladišta.

Kako je istaknuto na konferenciji, u okviru unapređenog sistema javnih skladišta, poljoprivredni

proizvođači u Srbiji imaće priliku da uskladištenu robu daju kao garanciju za eventualne kredite

radi unapređenja svoje proizvodnje.

NazadSve vesti


14567413