Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

14.03.2014. - Bezbednost i kvalitet hrane po EU standardima

“Kako Srbija zvanično otpočinje pregovore o priključenju EU, pitanja kvaliteta i bezbednosti hrane postaju još važnija za dalji razvoj našeg poljoprivredno-prehrambenog sektora”, istakao je rukovodilac Grupe za kvalitet hrane Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić na konferenciji pod nazivom “Dodati vrednosti proizvodima”.

Konferencija je početak dva zajednička projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Jedan projekat će se baviti kvalitetom i bezbednosnim standardima u mesnom sektoru, a drugi oznakama geografskog porekla za voće i povrće.

U Srbiji za sada ima 33 poljoprivredno-prehrambena proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

"Sistem upotrebe kontrolnih markica za proizvode koji imaju oznaku geografskog porekla počeo je da se primenjuje od novembra prošle godine i za sada je izdato 33.000 markice za futoški kupus", objasnio je Raketić.

U pripremi su markice i za ostale proizvode, naglasio je on, i dodao da bi proizvodi sa oznakom geografskog porekla, kao i u zemljama Evrope, mogli koštati od 10 do 15 odsto više nego oni koji nemaju tu oznaku.

Raketić je najavio da Ministarstvo poljoprivrede priprema izmene Zakona o zaštiti geografskog porekla u saradnji sa Zavodom za zaštitu intelektualne svojine, kako bi se omogućila veća kontrola ovih proizvoda, ali i jasnija procedura registracije proizvoda sa geografskim poreklom.

Početak ovih projekta je korak dalje u prelasku iz faze obezbeđenja i kontrole bezbednosti hrane, ka fazi brige o kvalitetu. Vlada, kao i mali i veliki proizvođači učinili su prvi korak da poboljšaju međunarodnu konkurentnost svojih proizvoda time što su prihvatili značaj dodavanja vrednosti proizvodima. Usvajanjem priznatih sertifikacija kojima se diferenciraju proizvodi različitog kvaliteta na međunarodnom tržištu, proizvodi srpske poljoprivrede će se uskoro naći na rafovima sa artiklima iz zemalja EU.

Na konferenciji je učestvovalo oko 125 grupa proizvođača, vladinih organizacija, FAO, EBRD, kao i njihovih agribiznis klijenata. Oba projekta finansira Veliko vojvodstvo Luksemburga.

NazadSve vesti


17438352