Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

11.03.2014. - Unaprediti proizvodnju voća u Topličkom okrugu

Potrebna su ulaganja u moderne proizvodne zasade sa savremenim sortimentom i tehnologijom gajenja, kao i investicije u savremenu voćarsku mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje

Poljoprivreda Topličkog okruga, s obzirom na klimatske pogodnosti i kvalitet zemljišta, ima najveće potencijale za intenzivnu voćarsku proizvodnju višnje, šljive, trešnje, jagodičastog voća, zaključeno je na sastanku potpredsednika Privredne komore Srbije (PKS) Raše Ristivojevića sa privrednicima i rukovodstvom Topličkog okruga u opštini Blace.

Za tu vrstu proizvodnje potrebna su ulaganja u moderne proizvodne zasade sa savremenim sortimentom i tehnologijom gajenja, kao i investicije u savremenu voćarsku mehanizaciju i sisteme za navodnjavanje. PKS, kao najveća i najstarija asocijacija srpske privrede otvorena je za podršku i pomoć privrednicima Topličkog kraja da unaprede proizvodnju i pronađu strateške partnere za izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta. Takođe, PKS može da organizuje i pomogne nastupe i predstavljanje poljoprivrednih proizvođača na velikim sajmovima u inostranstvu, rekao je Raša Ristivojević, potpredsednik PKS u razgovoru sa privrednicima.

Razvojna šansa Topličkog okruga je i proizvodnja specifičnih proizvoda sa geografskim poreklom, kao i prerađevina sa visokom dodatom vrednošću, pa je veoma važno da se proizvodni i prerađivački kapaciteti unaprede i specijalizuju, istakao je potpredsednik PKS.

Zbog nemogućnosti prerade voća, opština Blace gubi godišnje 15 miliona evra jer se 80 odsto voća izvozi kao sirovina.

Sekretar Zajednice preduzetnika PKS Svetozar Babić govorio je o edukaciji privrednika. Kako je objasnio, proizvođačima i prerađivačima neophodno je što više informativnih sadržaja i savetodavnih usluga o biznis planiranju, kreiranju baze podataka, izradi projekata, promociji potencijala. Plan PKS je da organizuje stručne seminare na terenu o uvođenju standarda u poljoprivrednu proizvodu, kao i edukaciju o organskoj proizvodnji.

U razgovoru sa potpredsednikom PKS, privrednici Topličkog okruga izneli su kao glavne probleme - nedostatak sezonske radne snage, nakupce i sivu ekonomiju, nedostatak objedinjene prodaje ali i nabavke preparata i đubriva. Veliki problem je i nedostatak vode iako je jezero udaljeno svega 12 kilometra od Blaca. Opština, kako je istaknuto na sastanku, traži partnera za projekat javno - privatnog partnerstva za investiciju korišćenja vode iz jezera za navodnjavanje kap po kap.

Opština Balce je pretežno voćarski kraj, više od 6.500 hektara je pod zasadima od čega je 5.000 hektara šljiva, 700 višnja, 500 jabuka, kruška, dunja dok je oko 100 hektara zasađeno jagodičastim voćem. Godišnja proizvodnja prevazilazi 5.000 vagona voća. U opštini ima 50 privrednih društava i 300 preduzetnika.

NazadSve vesti


17309006