Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

11.03.2014. - Jabuka, najisplativija voćka

Odgovor na pitanje zašto je proizvodnja jabuke među najrentabilnijima u voćarskoj grani ekipa Radio-televizije Vojvodine pokušava da dobije u jednom od najmodernijih rasadnika jabuke u Evropi koji se nalazi nadomak Apatina.

Jabuka je jedna od najisplativijih voćnih vrsta a njena proizvodnja na našim prostorima postaje sve atraktivnija.

Da bi jabuka bila kvalitetna, visoko rodna i primamljiva neophodan je dobar sadni materijal. Jedan od najmodernijih rasadnika u Evropi "Jedinstvo" Apatin prostire se na 35 hektara, a u ovom trenutku raspolaže sa 600 hiljada dvogodišnjih i trogodišnjih sadnica jabuke koje čekaju poznatog kupca.

Ono što je prvi pokazatelj rentabilnosti proizvodnje, kaže tehnolog voćarstva u rasadniku Miroslav Zurković, jeste to da ove sadnice prvi rod daju već u godini sadnje. U rasadniku sa primenjuje poslednja reč tehnologije identična onoj u južnom Tirolu.

A za vrhunski kvalitet treba ispoštovati zahteve pravilne sadnje. Preporuka našeg sagovornika je da gustina između redova bude do tri i po metra, a razmak između voćaka jedan metar. Najpopularnije sorte jabuke su Gala, Greni smit, zlatni i crveni delišes, breburn i ajdared.

A prinos od 70 do čak stotinu tona po hektaru, naravno ukoliko se ispoštuju neophodne agrotehničke mere, za voćara znače garantovanu dobit čak i u uslovima niske cene jabuke na tržištu jer, po pravilu, proizvodnja bazirana na ekonomiji obima donosi profit.

NazadSve vesti


17612573