Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

11.03.2014. - Vlada Vojvodine za trajno rešenje u Agroživu

Vlada AP Vojvodine je na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao dr Bojan Pajtić, jednoglasno podržala zahtev Skupštine opštine Žitište, menadzmenta i sindikata kompanije „Agroživ“, da se odloži prodaja stečajnih dužnika, čiju imovinu ova kompanija koristi po osnovu ugovora o zakupu, a koji su nekada činili deo ove kompanije kao zavisna i povezana preduzeća.

Kompanija „Agroživ“ je zatražila od Vlade Republike Srbije da se omoguće uslovi, te da se nakon izbora i formiranja nove vlade, konačno reši status ovog najvećeg proizvođača živinskog mesa u zemlji.

Vlada AP Vojvodine podržala je zahtev kompanije „Agroživ“ i Opštine, kao i sindikata da se trajno reguliše njen status putem pronalaženja strateškog partnera, čime bi se sprečila dezintegracija živinarskog kompleksa u Vojvodini i Srbiji. Tako bi se omogućilo da kompanija „Agroživ“ zadrži poziciju jednog od vodećih proizvođača pilećeg mesa u našoj zemlji.

U „Agroživu“, koji je od vitalnog značaja za privredni razvoj ovog dela Banata, trenutno radi 1.149 radnika i kompletan život Opštine Žitište je oslonjen na ovu kompaniju.

Inače, Vlada Republike Srbije je, pre nekoliko meseci, potpisala protokol o strateškom partnerstvu i kupovini „Agroživa“ sa italijanskim mogućim partnerima. I pored ovoga, nije bilo pomaka u pogledu rešavanja statusa ove značajne kompanije iz Žitišta.

Prema informacijama, koje su danas predočene Vladi Vojvodine, italijanski partneri su spremni da uđu u razgovore o preuzimanju „Agroživa“. Zbog toga je Vlada Vojvodine zatražila da se izađe u susret zahtevima ove kompanije i Opštine Žitište, te pokuša i pronađe način da se odloži prodaja zavisnih i povezanih preduzeća u stečajnom postupku od kojih ova kompanija zavisi.

Pokrajinska Vlada je za pronalaženje trajnog rešenja, koje se ogleda u nalaženju strateškog partnera ili kupovinu i preuzimanje ovih zavisnih i povezanih preduzeća od strane države.

Radnici Agroživa: Sprečiti prodaju farmi

Predsednik Štrajkačkog odbora Agroživa Danko Škundrić pozvao je danas državu da spreči najavljenu aukcijsku prodaju živinskih farmi u stečaju, koje snabdevaju tu mesnu industriju.

"Te farme, medu kojima je i Živinoplus, su od izuzetnog značaja za nas jer predstavljaju sirovinske baze. Ako se prodaju na licitacijama zakazanim za 12. i 21. mart mi možemo da stavimo ključ u bravu" rekao je on novinarima.

Radnici zaposleni u proizvodnji Agroživa iz Žitišta danas su nastavili štrajk, a Škundrić je podsetio da oko 250 koliko ih je u štrajku, koji zbog najavljene prodaje farmi strahuju za opstanak kompanije, traže isplatu decembarske zarade.

"Tražimo isplatu cele decembarske plate, ponuđeno nam je da će danas proći polovina

decembarske, a za drugi deo se ne zna i nema naznaka kada će biti. Na to nismo pristali", dodao

je on.

Kako je naveo Škundrić, deo proizvodnje u pogonima se ipak odvija jer su angažovani ljudi sa

farmi i zaposleni u prodavnicama Agroživa, a prema saznanjima radnika predstavnici opštinske

vlasti danas su se susreli sa pokrajinskim vlastima.

Opštinsko veće Žitišta je pre nekoliko dana uputilo zahtev za pomoć i hitnu akciju premijera

Ivice Dačića i predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, ministra za lokalni razvoj i lokalnu

samoupravu Igora Mirovića, nadležnih iz Srbijagasa, sindikalnih organizacija i Privrednog suda

u Valjevu, kako bi se spasila kompanija Agroživ.

U Agroživu je zaposleno oko 1.100 radnika, od kojih je 700 sa teritorije Žitište, a većina

nepokretne imovine farme Živinoplus nalazi se na toj opštini. Privredni sud u Valjevu juče je

obavestio Opstinsko veće u Žitištu da ne postoji mogućnost da se odloži prodaja stečajne

imovine Živinoplusa iz Vladimirovaca.

Agroživ je od 2010. godine u vlasništvu Srbijagasa, a pre toga poslovao je sa tridesetak

povezanih i zavisnih društava.

NazadSve vesti


17381032