Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.03.2014. - APARAT ZA DUŽI SAN FARMERA

Možemo zaključiti da poljoprivrednici u Francuskoj nisu olako zamenili svoje tradicionalne metode za one koje pružaju moderna sredstva tehnologije, ali isto tako ovogodišnji sajam je predstavio nekoliko tehnoloških inovacija, koje vam želimo detaljnije preneti.

Pre svega, tu je jedna od nasavremenijih verzija mašina za mužu krava. Cela kampanja ističe da farmer sada može da spava duže, ne mora rano da ustaje kako bi obavio mužu. O čemu se radi? Najveća inovacija se odnosi na to da robot hranom privlači kravu da sama pristupi prostoru koji je namenjen za mužu. Sledeća inovacija se nalazi u samoj kravi, odnosno u čipu koji joj je ugrađen. Pomoću čipa, u konkretnom sajamskom slučaju, kompjuter prepoznaje kravu Margaret, zna potrebnu količinu hrane i time unapred zna koliko mleka daje ova krava. To omogućava ovoj neverovatnoj mašini da kravu pomuze baš onako kako bi to učinio i njen farmer, naviknut na taj svakodnevni proces. U prilog tome da je Francuska poljoprivreda najjača u Evropi govori i to da je već 3.000 ovakvih mašina za mužu krava prisutno kod francuskih mlekara.

U toj sferi vredi napomenuti i jednu skoro laboratorijsku mašinu čiji je zadatak dnevna analiza mleka. Mašina je tako praktična da se može koristiti i od strane malih uzgajivača koji u svojim štalama ne broje puno grla. Na osnovu samog značaja informacija jasno je koliko ova mašina može uticati na efikasnost proizvodnje. Naime, na osnovu analize uzorka mleka koji se vrši pomoću ove tehnologije dobija se udeo proteina u samom mleku koji je vezan za način ishrane krave. To proizvođaču daje jasan uvid i preporuku za sastavljanje obroka, koji deluje produktivnije na nju i na količinu mleka. Drugi važan rezultat ove analize, takođe na osnovu uzorka mleka, jeste određivanje perioda za oplodnju. Postoji hormon u mleku koji pokazuje da je za to vreme. To omogućava seljaku da zna kada je tačno momenat za „poziv“ biku. Ova metoda jeste malo manje „romantična“ po kravu, ali tako danas izgleda moderna štala. Cilj je veći profit.

Primetio sam da se ovaj sajam poljoprivrede ne bazira toliko na tehnologiji, već je akcenat stavljen na sam uzgoj u stočarstvu i proces obrade kojim se dolazi do finalnog proizvoda u biljnoj proizvodnji. Veliki sajamski prostor je takođe rezervisan za usluge koje se nude poljoprivrednicima. Pa tako recimo do izražaja dolazi i dobro poznata socijalna politika Francuske, državni fondovi i agencije. Uz moguću kritiku socijalne države, vredi napomenuti da od fonda Evropske unije za poljoprivredu koji godišnje iznosi 16 milijadrdi erua, Francuzima pripada neverovatnih 10 milijardi erua. Naredni tekst posvetićemo ponudi banaka i fondova poljoprivredicima u Francuskoj.

NazadSve vesti


17311432