Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.03.2014. - USPEŠNO SPROVOĐENJE PROGRAMA „FRUIT AND BERRIES“ U SRBIJI

Ministar polјoprivrede,šumarstva i vodoprivrede prof dr Dragan Glamočić i ambasador Danske Michael Borg-Hansen obišli su kompaniju Fungo-jug u okolini Niša koja se bavi proizvodnjom, otkupom, preradom i prodajom polјoprivrednih i šumskih proizvoda. U svom vlasništvu poseduje dugogodišnje zasade voća: jagode, maline, kupine i višnje na površini od 15 hektara. Prodaja kompletnog asortimana voća obavlјa se na inostranom tržištu, za poznate kupce. Firma je osnovana 1990. godine, a godišnje u okviru programa „Fruit and Berries“ izvezu oko 2000 tona zamrznutih proizvoda.

Ministar Glamočić pozvao je polјoprivredne proizvođače da se prijave na Konkurs, koji i ove godine raspisuju Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i danski program za razvoj voćarstva „Fruit&Berries“, za korišćenje podsticaja za podršku ruralnom razvoju kroz investicije u primarnoj proizvodnji za podizanje proizvodnih zasada voća.

Ministar Glamočić i ambasador Danske Borg-Hansen obišli su gazdinstvo Stojanović koje je kooperant Fungo-jug-a. Ovo porodično gazdinstvo poseduje zasade jagoda na 70 hektara. Isto tako, u okviru programa „Fruits&Berries“, na 70 ari, jagode stonih sorti uzgaja Jasmina Đerđiov. Ona obavlјa proizvodnju sa 40 000 sadnica i ima registrovano polјoprivredno gazdinstvo od 2012. godine.

Na kraju posete jugu Srbije ministar Glamočić i ambasador Borg-Hansen obišli su firmu „Strela Klajić“ koja radi od 1991. godine i zapošlјava 108 radnika. Osnovna delatnost im je otkup i prerada pečuraka, šumskih plodova i lekovitog bilјa, a rade u okviru programa „Fruits&Berries“. 5 odsto svojih proizvoda plasiraju na domaćem tržištu, ostatak izvoze.

„Fruits&Berries“ je projekat Vlade Kralјevine Danske i Ministarstva polјoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Srbije koji je otpočet pre više od 3 godine, a čija je vrednost 8,65 miliona evra.

Podrška Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na nivou komponente 2 je 3.300.000 evra, što predstavlјa 60 % ukupnog budžeta.

Projekatom je obuhvaćeno pet okruga: Pčinjski, Jablanički, Toplički, Nišavski i Pirotski okrug

NazadSve vesti


17381603