Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.03.2014. - Svaka investicija u Srbiji je dobrodošla

„Srbiji je dobrodošla svaka investicija, a zakonska regulativa i borba protiv korupcije sigurno će doprineti većem privlačenju stranih investitora“, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić danas u Bečeju.

Ministar Glamočić i ambasador Republike Francuske NJ.E. Fransoa Gzavijer Denio posetili su francuske investicije u Temerinu i Bečeju i prisustvovali predstavljanju pilot projekta za identifikovanje poljoprivrednih parcela na osnovu satelitskih snimaka koji se finansira francuskim kreditom u iznosu od 16 miliona evra.

Posle razgledanja proizvodnih pogona francuske kompanije "Kivonj", koja je prošle godine počela proizvodnju priključnih poljoprivrednih mašina u delu bivše fabrike "Fadip", ministar Glamočić je istakao da je to dobar primer ulaganja stranog kapitala, napominjući da se očekuje povećanje broja zaposlenih kako budu rasli proizvodnja i izvoz.

„"Kivonj" je svoju proizvodnju premestio iz Poljske u Srbiju, jer naša zemlja ima određene povlastice na ruskom tržištu“, rekao je Glamočić i dodao da se sva mehanizacija proizvedena u Bečeju plasira na tržišta Rusije i Ukrajine, a razmatra se i mogućnost izvoza u severnu Afriku.

Država Srbija čini sve da napravi stabilno tržište i dobru zakonsku regulativu, rekao je ministar Glamočić i napomenuo da će borba protiv kriminala i korupcije sigurno doprineti privlačenju novih stranih investicija.

Ocenjujući da je pilot projekat za snimanje poljoprivrednog zemljišta urađen po najsavremenijoj francuskoj tehnologiji, ministar Glamočić je istakao da je taj sistem veoma značajan za našu poljoprivrednu proizvodnju, jer će se na bazi tih snimaka raditi analize zemljišta, đubrenje, procena prinosa, otkrivanje određenih bolesti kod biljaka i niz drugih informacija koje će biti od izuzetnog značaja za naše poljoprivrednike.

"Takav sistem visoke tehnologije koristi se u mnogim evropskim zemljama i ako želimo da budemo konkurentni sa Evropom, moramo da koristimo njihove tehnologije", naglasio je ministar Glamočić.

Na skupu u zgradi opštine Bečej, kojem su prisustvovali i predstavnici nekoliko francuskih kompanija, ambsador Gzavijer Denio istakao je značaj primene te francuske tehnologije ne samo za bečejsku opštinu, nego i za ukupnu poljoprivredu Srbije.

On je napomenuo da je Franuska na drugom mestu među evropskim zemljama po investicijama ostvarenim u Vojvodini i dodao da su kompanije "Kivonj" i "Sanderf" u Temerinu veoma dobri primeri i za druge francuske investitore.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da je pilot projekat za identifikovanje parcela

još jedan oblik ulaganja u bečejsku poljoprivredu i dodao da će poljoprivrednici primenom tog

sistema imati velike pogodnosti, pre svega u povećanju prinosa.

Pre posete Bečeju ministar Glamočić i ambasador Gzavijer Denio posetili su i firmu "Sanderf" u

Temerinu koja proizvodi stočnu hranu po francuskoj tehnologiji koristeći u najvećoj meri

domaće sirovine.

NazadSve vesti


17308942