Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

03.03.2014. - Cilj Strategije je razvoj malih i srednjih gazdinstava

„Mala i srednja poljoprivredna gazdinstva će morati da unaprede svoju proizvodnju, jer jedino tako mogu da izađu na kraj sa konkurencijom iz Evropske unije, a Nacrtom Strategije definisan je predlog reformi koje treba uraditi u ovom sektoru“, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić u Kruševcu posle predstavljanja Nacrta strategije razvoja poljoprivrede.

“Polako napuštamo velike proizvođače, jer smatramo da oni sami mogu da se nose sa konkurencijom”, rekao je ministar Glamočić.

On je dodao da Srbija ima veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja uglavnom imaju lošu produktivnosti i lošu strukturu, te da se to u narednom periodu mora promeniti.

“Na prvom mestu imamo definisane budžetske podsticaje i koji su to zakoni koji treba da se donesu, poprave, i da omoguće razvoj poljoprivrede, ali da bi se to sprovelo poljoprivrednici moraju da unaprede nivo obrazovanja i uvedu nove tehnologije”, poručio je ministar Glamočić.

Na primedbu poljoprivrednika da “nije isto baviti se poljoprivredom u Vojvodini i u južnoj Srbiji”, Glamočić je odgovorio da je u Strategiji upravo sagledana realnost, kao i da su utvrđeni načini da se ti problemi reše.

Upitan koliko su domaći proizvođači zaštićeni u liberalizaciji sa Evropskom unijom, ministar Glamočić objašnjava da smo liberalizaciji izloženi godinama i “da se svake godine za neki procenat skidaju carine”, ali da do sada nijedan pokazatelj ne govori da je naša poljoprivreda bila ugrožena.

“Jedini način da se izborimo sa konkurencijom jeste da radimo bolje, da uvedemo nove tehnologije, a poljoprivrednicima možemo da obećamo da ćemo im u tome pomoći“, rekao je ministar poljoprivrede i istakao da poljoprivrednici sami moraju doneti odluku u šta će ulagati, a da će im Ministarstvo stvoriti stabilnu situaciju za ulaganja”.

Pored strategije koju će, kako očekuje, usvojiti nova Vlada, ministarstvo će doneti i dva nacionalna programa razvoja – za poljoprivredu i ruralni razvoj.

NazadSve vesti


17311236