Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

25.02.2014. - Uskoro povoljni krediti za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede će za mesec dana predstaviti novu kreditnu liniju za poljoprivredne proizvođače koji žele da povećaju broj grla ili obnove mehanizaciju, a kamate na te kredite će subvencionisati to ministarstvo, najavio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Reč je o kratkoročnim kreditima od tri godine, sa grejs periodom od godinu dana.

 

Beta (Marko Rupena)

"To su dinarski krediti gde je kamata izuzetno povoljna. Kamata za stočarsku proizvodnju, za kupovinu grla za tov i priplod, biće četiri odsto a za sve ostale grane kamata će biti šest odsto", rekao je Glamočić na sastanku sa poljoprivrednicima u Ćićevcu.

Grla će 100 odsto biti osigurana od strane ministarstva poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, na tržištu nema povoljnijih kredita, a oni se mogu koristiti i za nabavku nove opreme. Maksimalan iznos kredita je pet miliona dinara za individualne proizvođače, odnosno 15 miliona dinara za zadruge.

"Ima dovoljno para, ne mora da se žuri. Svi zainteresovani koji žele da obnove mehanizaciju, kupe stoku, moći će da konkurišu kod komercijalnih banaka, a mi ćemo tu kamatu subvencionisati", rekao je Glamočić.

On je pozvao poljoprivrednike da do 31. marta registruju poljoprivredna gazdinstva i dodao da su ove godine mere u delu stočarstva "pojačane".

"Kod priplodnih ovaca i koza smo povećali sa 4.000 dinara na 7.000 dinara, za priplodne svinje sa 4.000 dinara na 5.000 dinara i za jagnjad u tovu sa 1.000 dinara na 2.000 dinara", precizirao je ministar poljoprivrednicima.

Glamočić je takođe najavio da će u naredna dva meseca biti isplaćene sve obaveze prema proizvođačima iz prethodne godine.

Razvoj malih i srednjih gazdinstava

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je cilj Strategije razvoja agrara razvoj malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava koja će morati da unaprede svoju proizvodnju jer jedino tako mogu da izađu na kraj sa konkurencijom iz Evropske unije.

"Polako napuštamo velike proizvođače jer smatramo da oni sami mogu da se nose sa konkurencijom", rekao je Glamočić novinarima u Kruševcu posle predstavljanja Nacrta strategije razvoja poljoprivrede.

On je dodao da Srbija ima veliki broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja uglavnom imaju lošu produktivnosti i lošu strukturu, te da se to u narednom periodu mora promeniti, istakavši da je Nacrtom strategije definisan i predlog reformi koje treba uraditi u ovom sektoru

NazadSve vesti


17438012