Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

18.02.2014. - Potpisan Sporazum o saradnji između Uprave za agrarna plaćanja (RS) i Agencije za plaćanja (RH)

Sporazum o saradnji između hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije potpisan je danas s ciljem razmene informacija i iskustava dveju zemalja. Sporazum predviđa zajedničku organizaciju konferencija, okruglih stolova i seminara, treninga o upravljanju EU fondovima, kao i druga pitanja koja se tiču direktnih plaćanja, prava na plaćanja, ruralnih mera itd.

Sporazum je u ime Uprave za agrarna plaćanja potpisao direktor Vladislav Krsmanović, a u ime hrvatske Agencije za plaćanja zamenik direktora Ivan Macanić.

Predstavicima Uprave za agrarna plaćanja su tokom radne posete Hrvatskoj i Sloveniji predstavljena iskustva kolega iz regiona koja se tiču EU integracija, npr. platnih agencija u procesu pregovora. Platna agencija (uloga koju će vršiti UAP) predstavlja najodgovornije telo za implementaciju evropske politike u oblasti poljoprivrede i instituciju koja će biti najopterećenija pregovorima sa EU, u okviru poglavlja 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj.  

Kako Uprava za agrarna plaćanja ubrzano radi na uvođenju sistema za korišćenje pretpristupne pomoći u okviru IPARD fonda, ova poseta je organizovana u cilju uspostavljanja osnova za preko potrebnu saradnju sa institucijama koje su ili korisnice IPARD fonda (Hrvatska) ili su već više godina punopravne članice EU (Slovenija). Imajući u vidu da obe platne agencije imaju višegodišnje iskustvo u implementaciji pretpristupnih i fondova Zajedničke poljoprivredne politike po evropskim pravilima, ova poseta je bila od izuzetnog značaja.

NazadSve vesti


17188377