Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

12.02.2014. - Pomoć države poljoprivredi

Do kraja ovog meseca biće puštena kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra namenjena poljoprivrednim proizvođačima, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto, izjavio je ministar Glamočić danas u Kaću.

Zajedno sa ministrom regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igorom Mirovićem, ministar Glamočić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Miloja Stejina, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka. Ministar poljoprivrede rekao je da će od ukupnog kreditnog iznosa, četiri odsto biti usmereno u stočarstvo i naglasio da će država u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu, ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom.

Ministar Glamočić je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima, poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapređivanje proizvodnje jer, kako je naglasio “poljoprivreda u Srbiji ima šansu”.

“Država Srbija preduzima sve da poljoprivrednicima olakša posao, ulažemo u nove sisteme za navodnjavanje”, rekao je Glamočić i najavio da uskoro sledi potpisivanje i ostvarivanje kredita od 100 miliona dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poljoprivrednicima će država pomoći i tako što će savetodavna služba biti znatno unapređena, kako bi oni mogli da što efikasnije i lakše pristupaju evropskim poljoprivrednim fondovima, rekao je Glamočić i dodao da mala i srednja gazdinstva u Srbiji moraju biti sačuvana.

On je naglasio da država mora da pomogne ukrupnjavanje poljoprivrednih imanja kako bi ta privredna grana donosila veće dobiti.

Ministar Glamočić je najavio da će u narednih mesec i po biti isplaćena sva dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registrovanja poljoprivrednih gazdinstava. Kako je objasnio Glamočić, pravilnici o tome biće uskoro gotovi i trebalo bi da svi poljoprivredni proizvođači predaju neophodnu dokumentaciju i prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre.

Domaćin je ministrima predstavio svoje gazdinstvo, na kojem uzgaja pet krava i isto toliko junica i koje obrađuje oko 60 hektara zemlje, ističući i niz problema s kojima se poljoprivrednici suočavaju, uz ostalo i to da manji proizvođači veoma teško mogu da zakupe državno poljoprivredno zemljište.

Ministar Glamočić je napomenuo da je to jedan od mnogih nedostataka zakona o zemljištu i dodao da će izmenama i dopunama tog zakonskog propisa, koje će biti donete posle predstojećih izbora, mnoge stvari biti poboljšane.

U pripremi nacrta novog zakona o zemljištu “vodili smo računa baš o stočarima”, istakao je ministar Glamočić i naglasio da bi ubuduće, svako ko gaji stoku trebalo da ostvari pravo barem na hektar državnog zemljišta.

NazadSve vesti


17311306