Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

04.02.2014. - Ješić: Problem Srbije su monopoli

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da su u Srbiji problem monopoli

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da su u Srbiji problem monopoli, te da je Srbija "jedina u Evropi u kojoj su najniže otkupne cene i najskuplji proizvodi na tržištu".

 "Problem u Srbiji su monopoli i to se videlo prošle godine sa suncokretom. Država ne treba da štiti tajkune, i zato pokušavamo da privučemo investicije u prerađivačku industriju, čime se kroz veću konkurenciju obezbeđuje i bolji kvalitet," izjavio je Ješić danas prilikom susreta s poljoprivrednicima u Novoj Crnji.

 Kako se navodi u saopštenju iz pokrajinske vlade, Ješić je u Novoj Crnji razgovaro predsednikom opštine Perom Milankovim o ovogodišnjim programima i konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

 Prema rečima Gorana Ješića, opština ima zadatak da pomogne poljoprivrednicima da dobiju podsticajna sredstva.

"Do sada je komunikacija sa poljoprivrednicima iz ovog kraja bila slabija i zato je zadatak ove lokalna samouprava da prati konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji će biti objavljeni u martu, da o njima obavesti seljake i pomogne im u popunjavanju i prikupljanju dokumentacije", izjavio je Ješić i izrazio uverenje da će lokalna samouprava u Novoj Crnji, u interesu svojih građana, to i činiti.

 U pretežno poljoprivrednoj sredini, smatra Ješić, veoma je važno da se državno poljoprivredno zemljište, umesto pojedinim tajkunima, na licitaciji daje u zakup, pre svega mladim poljoprivrednicima.

 "Naš agrarni budžet je uvek mali, s obzirom na stanje javnih finansija, ali mislim, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, da ćemo i sa njim napraviti dobre rezultate", izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu i informisao prisutne o akcionoj shemi u ovoj oblasti. 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbeđuje bespovratna sredstva u iznosu od 40 do 60 procenata od vrednosti projekta u svim oblastima poljoprivrede, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede povoljne kredite za nabavku mehanizacije, a Razvojni fond Vojvodine kredite za kapitalna ulaganja u smeštajne i skladišne kapacitete, kao i u objekte prerađivačke industrije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na taj način obezbeđuju finansijska sredstva za razvoj agrara, jer, je politički cilj pokrajinske Vlade veća profitabilnost poljoprivredne proizvodnje.

 

NazadSve vesti


17310137