Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.01.2014. - Svaki drugi hleb u Srbiji proizveden na crno!

Pojedini mlinovi u Srbiji kupuju pšenicu na crno i na isti način pekarama prodaju brašno, i zbog tako nelojalne konkurencije, industrijske pekare i mlinovi su u izuzetno teškoj situaciji - naveo je član saveta direktora Poreske uprave Zoran Drakulić

Svaki drugi hleb na srpskom tržištu proizveden je na crno, a mlinarska i pekarska industrija preko polovinu posla “samelju” ili “ispeku” nelegalno, izjavio je član saveta direktora Poreske uprave Zoran Drakulić, koji smatra da je država neorganizovana u borbi sa sivom ekonomijom.

Pojedini mlinovi u Srbiji, kako je naveo, kupuju pšenicu na crno, i na isti način pekarama prodaju brašno, i zbog tako nelojalne konkurencije, industrijske pekare i mlinovi su u izuzetno teškoj situaciji.

- Zvanična statistika registruje jedva oko 20 odsto proizvodnje hleba u Srbiji, iz čega se može zaključiti da u onih 80 odsto statistički neregistrovane proizvodnje veliki deo čini “sivo” pekarstvo – kaže za Novosti zamenik direktora Žitovojvodine Zdravko Šajatović.

Što se tiče evidencionih markica za brašno, njih lepi ogroman broj proizvođača brašna, što je i poljoprivredna inspekcija utvrdila, ali problem je što se i brašno sa markicama prodaje “u gotovini”, mimo legalnih tokova i to je “hrana” za sivu ekonomiju u pekarstvu.

Šajatović napominje da konačno postoji i politička volja da se nešto uradi, da se sredi tržište. Uspeli su, kaže, da konačno načnu tu tvrđavu sive ekonomije. Ali od te volje do realizacije veoma je dug put.

NazadSve vesti


17310064