Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

08.01.2014. - Suzbijanje sive ekonomije pokreće (poljo)privredu

Siva ekonomija u Srbiji trentutno na nivou od 32 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je šest procentnih poena više nego u region. Promet na pijacama 300 miliona evra. Veliki deo trgovine stokom – nelegalan.

Srbija ima više od 400 pijaca sa 70.000 prodajnih mesta na kojima radi oko 100.000 ljudi. Siva ekonomija prisutna u svim segmentima društva, ali Srbija nema jedinstven program da je eliminiše. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić rekao je da se na srpskim pijacama prodaje roba sumnjivog kvaliteta, bez fiskalnih računa i po nižim cenama.

“Siva ekonomija u poljoprivredi najviše je prisutna na pijacama, na kojima je godišnji promet oko 300 miliona evra. Ja nisam za ukidanje pijaca, ali one treba da se legalizuju i uđu u redovne tokove poslovanja” , rekao je Glamočić na okruglom stolu “Siva ekonomija - nulta tolerancija”.

Ministar je rekao da Srbija mora da vrati tržnicu na poziciju na kojoj je nekada bila i da ona postane ogledalo dobre poljoprivredne prakse. Glamočić je ocenio da je pored tržnica veliki deo nelegalne prodaje vezan i za trgovinu stokom i dodao da postoje ilegalni tokovi trgovine stokom do BiH i Kosova, gde se gubi veliki novac. Siva ekonomija, rekao je Glamočić, prisutna je i u trgovini duvanom, zapošljavanju sezonskih radnika i kod korišćenja prirodnih resursa. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović istakao je da je siva ekonomija u Srbiji trentutno na nivou od 32 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je šest procentnih poena više nego u regionu.

“Plan Ministarstva finansija je da se u naredne dve godine siva ekonomija u Srbiji svede na nivo regiona, odnosno da bude oko 26 odsto bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Ćorsović.

Nikola Ćorsović

Nikola Ćorsović je član timadvadesetdevetogodišnjeg ministra finansija Lazara Krstića. Državni sekretar u Ministarstvu finansija, ima 31 godinu, a ranije je radio za “Dilojt” i “Mikinzi”. Počeo je sa Ekononskim fakultetom u Beogradu, završio je i školu rezervnih oficira i radio na najboljem MBA programu u Evropi.

NazadSve vesti


17617105