Uz podršku

Poslovni partneri

Medijski partneri

Reklame

23.12.2013. - Priliv od turizma - milijardu dolara do kraja godine

Devizni priliv po osnovu turizma u Srbiji do kraja 2013. godine mogao bi da iznosi milijardu dolara, procene su Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).


Devizni priliv od turizma tokom devet meseci ove godine iznosio je 766 miliona dolara, a povećan broj stranih turista očekuje se usled održavanja Svetskog prvenstva za rukometašice, koje je u toku, i tokom novogodišnjih praznika.


Turistički promet u Srbiji je, sa ostvarenih skoro 5,8 miliona noćenja od januara do oktobra, ostvario rast od 0,4 odsto u odnosu na isti lanjski period, a kako su ukazali u IZIT-u, to je primarno rezultat povećanja broja noćenja stranih turista.


U tom periodu broj noćenja stranih turista u Srbiji iznosio je 1,7 miliona, što je rast od 9,6 odsto. Nasuprot tome, broj noćenja domaćih gostiju bio je 4,1 miliona, što je za tri odsto manje nego za deset meseci 2012.


Registrovano je i povećanje udela stranih gostiju sa 27 odsto na 29,4 odsto, ali je to, kako ukazuju stručnjaci, manjim delom rezultat njihovog povećanog dolaska u Srbiju, a više posledica smanjenja noćenja domaćih gostiju.


- Polazeći od činjenice da je domicilni gost niske platežne sposobnosti, onda je jasno da je u uslovima nepovoljnog ambijenta za privlačenje stranih turista teško očekivati da se popravi postojeća dinamika turističkog prometa - navode iz IZIT-a.


Taj nepovoljan ambijent, kako je ukazano, ogleda se u lošoj saobraćajnoj infrastrukturi i nedovoljno izgrađenoj turističkoj "suprastrukturi".


Da bi se poboljšala "krvna slika" srpskog turizma u celini, bitne su dve stavke - prva, povećanje zaposlenosti i životnog standarda stanovništva, i druga, brendiranje Srbije kao turističke destinacije iz slabo vidljive u jasno vidljivu zonu na mapi turističkih destinacija.


Prvo zahteva reindustrijalizaciju privrede i potpunu transformaciju javnog sektora u cilju privlačenja novih investicija, a drugo ulaganja ne samo u promociju, nego i infrastrukturne projekte i jačanje javno-privatne inicijative, zaključili su u IZIT-u.

NazadSve vesti


17380848